Brudbuketter på nätet - weddingflowers.se - brudbukett Malmö Lund området

Brudfölje

Brudgummens och brudens brudfölje

Det är viktigt att dem stöttar er under hela planeringen av bröllopet men framförallt på er bröllopsdag. Var väldigt noggrann med att dela ut korrekt information och instruktioner. Det är oerhört viktigt att alla vet vem som ska göra vad. Ändrar ni något under planeringen av ert bröllop, informera berörda personer genast så att det inte blir några missuppfattningar.

Best man

Välj ut vem som ska vara best man. Det kan vara brudgummens bror eller hans bäste vän. Best man bär likadan klädsel som brudgummen och han står vid altaret med brudgummen och inväntar bruden. Han stöttar och hjälper brudgummen före och under bröllopsdagen. Best man har hand om ringarna och är den som ger dem till vigselförrättaren (om det så önskas).

Brudtärna

Brudtärna hjälper bruden med alla bestyr före och under bröllopsdagen och stöttar dig när det behövs. Hon håller brudbuketten under vigseln samt ser till att släpet ligger rätt. Man kan ha en eller flera brudtärnor, det kan vara bäste väninnan, brudens/brudgummens syster eller systrar. Tärnorna klär sig lika eller har samma färgskala på kläderna. Klänningen kan matcha bröllopets färgtema. Tärnans klänning bör inte konkurrera med bruden när det gäller kreation eller färg. Tärnan följer efter brudparet (bakom bruden) vid intåg/uttåg i kyrkan och står vid brudens sida av altaret.

Marskalk

Han är brudtärnans manliga motsvarighet, man kan ha en eller flera. Hjälper brudparet och fungerar även som kyrkvärd som bl.a. ser till att gästerna hamnar på rätt plats i kyrkan. Han är med i brudföljet, bakom brudgummen, vid intåg/uttåg ur kyrkan. Står vid sidan av altaret så som tärnorna men på brudgummens sida.

Brudnäbb och näbb

Är ofta parets egna eller syskonbarn mellan 2 och 13 år gamla. Man kan ha en eller flera. Flickan kallas brudnäbb, hon har på sig en fin klänning som kan matcha brudbuketten eller tärnornas klänningar. Pojken kallas näbb, han har kostym eller finskjorta och byxa. Han kan också ha sjömanskostym enligt en gammal tradition. De går framför brudparet in i kyrkan vid intåg/uttåg och är symbol för livets gång.

Toastmaster

Är en viktig person som kan vara han eller hon som bör utses i god tid innan bröllopet. Gästerna anmäler sig med sina tal till toastmastern, helst en vecka innan bröllopet så det finns tid för planering. Toastmasterns telefonnummer bör stå på inbjudningskortet. Det är också toastmasterns uppgift att utbringa skålar under middagen och att läsa upp inkomna telegram under middagen.

Värdar

Traditionen säger att det är brudens föräldrar, men numera är det vanligt att brudens och brudgummens föräldrar delar på ansvaret. Brudparet kan också själva vara värdpar eller välja goda vänner. Värdarna är framför allt ett stöd för brudparet och ska se till att allt går enligt planerna. Brudparet ska inte behöva göra någonting annat än njuta av sin dag. Värden för också brudparets talan under festen och håller välkomsttalet. Om brudparet är värdar kan de hålla välkomsttalet själva eller låta någon vicevärd göra det.

© weddingflowers.se 2023  Mail: info@weddingflowers.se Telefonnr: 0727-181830 (Angela)